Országosan egyedülálló honlap indult

Utolsó módosítás: 2016. augusztus 24.

Népművelőtől a közösségszervezőig országos honlap

Magyarországon először indult olyan honlap, amely egy helyen tartalmazza az összes művelődéssel és felnőttkori tanulás szervezésével foglalkozó hazai képzést, valamint azok intézményeit. A honlapot a Debreceni Egyetemen mutatták be (2016. június 16-án, a „Tudományos Konferencia és Szakmai Találkozó Durkó Mátyás emlékére" esemény keretében), ahol kétnapos konferenciával emlékeztek arra, hogy idén 60 éve indult el hazánkban a közművelődés egyetemi szintű oktatása.

A muvelodes.eu címen elérhető honlap a közművelődéssel és felnőttkori tanulással kapcsolatos hazai képzések elmúlt 60 évét foglalja össze. Ez azért jelentős, mert ilyen átfogó jellegű internetes oldal eddig nem létezett Magyarországon a közművelődési és felnőttképzési szakmában.

 A weblap bemutatja a művelődéssel és felnőttkori tanulás szervezésével foglalkozó, jelenleg is elérhető képzéseket, az ezeket indító intézményeket, a főiskolai és egyetemi szakokat, az eddigi eredményeket, az elhelyezkedési lehetőségeket.

 A portál megmutatja, hogy bár a szakok elnevezése különböző oktatáspolitikai okok miatt szinte 5-10 évente változik, de a közművelődési-felnőttképzési szakma felsőoktatási jelenléte a névváltoztatások és átalakítások ellenére is folyamatos.

 Idén 60 éve indult a közművelődési szakemberek egyetemi szintű képzése Magyarországon, és a kor követelményeihez igazított tananyaggal, a jövőben is folyamatosan működik. 2017-től közösségszervező szak néven működik tovább az alapszak, amely kulturális közösségszervező, ifjúsági közösségszervező és humánfejlesztő szakirányaival továbbviszi a felnőttkori és ifjúkori művelődés, valamint a felnőttképzés szakmai felsőfokú képzését.

A honlap létrehozását az Andragógia és Közösségi Kulturális Tanulmányok Szakbizottság kezdeményezte. A szervezetet a művelődés és felnőttkori tanulás szervezésével kapcsolatos képzéseket folytató felsőoktatási intézmények alapították. A szakbizottság célja, hogy képviselje és fejlessze ezeket a szakokat, valamint a közművelődés és felnőttképzés szakmai érdekeit. Folyamatosan fejleszti a szakok tartalmát és tanterveit, de reflektál a felnőttképzési/kultúraközvetítői szakmát érintő gazdasági-társadalmi, szakmapolitikai folyamatokra is.

 

 


< Vissza