Tanító szakosok gyakorlati bemutatója

Utolsó módosítás: 2016. február 10.

SIKERESEN ZÁRULT AZ EGRI TANÍTÓ KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐ HALLGATÓK SZAKMAI GYAKORLATI TAPASZTALATAINAK BEMUTATÓJA

A főiskola képzési profiljának bővülése következtében, az egri képzési helyszínen működő tanítóképzés a 2015/16-os tanév őszi szemeszterét - immár hagyományosnak tekinthető - tartalmas és sikeres szakmai nappal zárta 2015. december 17-én. A rendezvénynek a TKTK érsekkerti épülete adott otthont.
A hallgatók szakmai bemutatóját Dr. Virág Irén, a Pedagógia Tanszék vezetője, a képzés egri irányítója nyitotta meg, aki elismerő szavakkal szólt az elért eredményekről, a tanszék és a gyakorló iskola adott területre vonatkozó gyümölcsöző kapcsolatáról. Kiemelte, hogy a tanítóképzésben meghatározó a diszciplináris ismeretek mellett a gyakorlat jelentősége, és fontosnak tartja, hogy erre az intézmény hallgatóinak a gyakorló iskola támogatásával már a képzés első félévében lehetőségük nyílik. Sándor József igazgató úr, a gyakorló iskola részéről különösen lényegesnek tartotta az elmélet és gyakorlat harmonikus összekapcsolását, amelyben az intézményük a jövőben is biztosítani kívánja a teljes körű aktivitást.
Az eddig elért eredményeket méltatta Csontosné Bodnár Gyöngyi igazgatóhelyettes is, a tanító szakosok gyakorlati képzésének gyakorlóiskolai koordinátora, valamint Dr. Kovács László, aki a Pedagógia Tanszék részéről szervezte és támogatta a hallgatók gyakorlati munkáját.
A bevezető gondolatokat követően a másodéves tanító szakos hallgatók mutatták be szerzett tapasztalataikat kiscsoportos, illetve egyéni gyakorlatuk néhány fontosabb mozzanatának felelevenítésén keresztül. Ennek keretében a „megfigyeléseik fókuszába állított tanulókhoz" kapcsolódó témakörök elevenedtek meg a csoportok által készített prezentációkon, video spotokon, posztereken.
Az első évesek csoportos bemutatóival folytatódott a délelőtt második része, akik igaz még csak „tájékozódtak az óvodában, iskolában", de láthatóan már az első félévi tapasztalatok is rendkívüli módon megérintették a lelküket tovább fokozva választott hivatásuk iránti érdeklődésüket! Szemléletesen mutatták mindezt a kreatív plakátok, a színes, de szakmai szempontból összeállított bemutatók sora.
A rendezvény különösen fontos eredményének tekinthető, hogy az egri képzési helyszínen kialakuló, egyben, közel kétszáz éves hagyományt továbbfolytató oktatói és hallgatói közösség együtt érezhette, és élhette át a tanítói elhivatottság alkotó erejét.

 


< Vissza